Φιλοσοφικό Καφενείο Dasein 2013 @ Anesis

Μετά από επτά χρόνια ιστορίας, το ανανεωμένο Φιλοσοφικό Καφενείο Dasein, μετακόμισε και  αλλάζει μορφή, αποκτώντας παράλληλα διαδικτυακή υπόσταση.

Από φέτος, οι συζητήσεις μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών και των μελών του Φιλοσοφικού Καφενείου, θα βιντεοσκοπούνται και θα αποτελέσουν το υλικό της νέας διαδικτυακής σειράς που θα αρχίσει να προβάλλεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Φιλοσοφικού Καφενείου:


Για τη χειμερινή περίοδο 2013, οι συζητήσεις θα πραγματοποιούνται ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ. με μέγιστη διάρκεια 2 ωρών.

30/1 «Η τέχνη στην εποχή της κρίσης: η νεοελληνική δημιουργία και η σχέση της με τα παγκόσμια κέντρα αναφοράς». Ο Μάνος Στεφανίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητά με τη Μίνα Τσάκαλου, Διδάκτορα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ


6/2 «Ο Ζακ Ντεριντά και η αποδόμηση, σε απλά ελληνικά». Συζητούν: Γεράσιμος Κακολύρης, Λέκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευτύχης Πυροβολάκης, Διδάσκων του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.


13/2 «Ανθρώπινα δικαιώματα: η φιλελεύθερη και η αριστερή οπτική». Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, συζητάει με τον Διονύση Γουσέτη, Δημοσιογράφο και τον Δημήτρη Μπελαντή, Δικηγόρο.


20/2 «Ερωτική λογοτεχνία ή Πορνογραφία;» Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητάει με τον Δούκα Καπάνταη, Συγγραφέα – Ερευνητή Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών.


27/2 «Φιλοσοφία, Επιστήμη και Τεχνολογία στην αυγή των Νεότερων Χρόνων». Συζητούν:Βύρων Καλδής, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΑΠ – Γιώργος Στείρης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ.


6/3 «Τεχνολογία: πρόβλημα ή λύση; Μια φιλοσοφική διερεύνηση». Συζητούν: Νίκος Δήμου, Συγγραφέας – Άλκης Γούναρης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.


13/3 «Οικονομία και Δικαιοσύνη: αξίες και πολίτες στην Ευρώπη της κρίσης». Συζητούν: Αρίστος Δοξιάδης, Οικονομολόγος – Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου Πανεπιστημίου Paris X Nanterre.


20/3 «Το Καλό και το Κακό καθεαυτό: μια ιστορική και μεταφυσική διερεύνηση». ΣυνομιλούνΖήνων Τσικρικάς, Δρ. Φιλοσοφίας και Παναγιώτης Πέρρος, Δρ. Φιλοσοφίας. Τη συζήτηση συντονίζει η Αγγελική Βασιλοπούλου, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.


27/3 «Θέατρο και Λογοτεχνία: Ο ρόλος του μυθιστορήματος στη σύγχρονη τέχνη». Συνομιλούν: Στάθης Λιβαθινός σκηνοθέτης, και Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει η Κάτια Γούσια, υπ. διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.


3/4 «Καλοί τρόποι και ηθική στο Διαφωτισμό: από την αστική ευγένεια στον σύγχρονο “ευπρεπή” δημόσιο λόγο». Ο Σπύρος Τέγος, Λέκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης, συζητάει με την Γιούλη Παπαϊωάννου, Διδάκτορα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ.


17/4 «Διεπαφές Οικονομίας και Ηθικής». Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, εισηγείται το θέμα και συζητά με τα μέλη του φιλοσοφικού καφενείου. Συντονίζει, η Αγγελική Βασιλοπούλου, υπ. διδάκτωρ φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.


Στην πορεία, ενδέχεται να προστεθούν και ορισμένες ακόμα εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη Απριλίου 2013, για τις οποίες θα βγει ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η είσοδος στις συζητήσεις είναι ελεύθερη. Ωστόσο, για την καλύτερη οργάνωση και λόγω των περιορισμένων θέσεων στο lobby του 2ου ορόφου του πολυχώρου Άνεσις, θα μοιράζονται κουπόνια προτεραιότητας στην είσοδο του ισογείου. Όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στις συζητήσεις, είναι καλύτερο να δηλώνουν εγκαίρως συμμετοχή μέσω e-mail πριν από την κάθε εκδήλωση, ώστε να υπάρχει κράτηση της θέσης τους. Η προσέλευση θα πρέπει να γίνεται αυστηρά μέχρι τις 6.50μ.μ. Πέραν αυτού του ορίου οι θέσεις (ακόμα κι αν είναι κρατημένες) θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας. Λόγω της βιντεοσκόπησης, δε θα επιτρέπεται η είσοδος μετά την έναρξη των συζητήσεων.


Το Φιλοσοφικό Καφενείο, αποτελεί την κεντρική δραστηριότητα του νέου DASEIN LAB.

Το DASEIN LAB, είναι η εξέλιξη του κλασικού Dasein που ξεκίνησε το 2006 και εστιάζει στη διοργάνωση του φιλοσοφικού καφενείου, επιμορφωτικών σεμιναρίων, λογοτεχνικών φεστιβάλ, κινηματογραφικών προβολών κ.ά. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο και πολυσυλλεκτικό χώρο σκέψης και προβληματισμού, με κύρια ενδιαφέροντα γύρω από τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Το DASEIN LAB λειτουργεί από Οκτώβριο μέχρι Μάιο στο lobby του 2ου ορόφου του πολυχώρου Άνεσις, Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, προσφέροντας στους επισκέπτες και τους θαμώνες του, τροφή για σκέψη, μαζί με ζεστά ροφήματα και ποτά.

Περισσότερες Πληροφορίες στο http://www.dasein.gr/content.php?category=1

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7788778

e- mail για κλείσιμο θέσεων:  daseinlab@yahoo.com